DEPO RAF SİSTEMLERİNDE BİNA ZEMİNİ NASIL OLMALIDIR

Bina zemini Yükleme hesaplamaları Kullanıcı, rafların kurulacağı zeminin uygunluğunun teyidi için sorumludur. Standart yük tablosuna göre zemin, en az 120 mm kalınlığında ve en az C16/20 (ref. EC2) sınıfı dayanıklılığına sahip katı betondan oluşmalıdır. Eğer zemin başka bir özel maddeden yapılıysa, bu durum tedarikçiye bildirilmelidir ve ona göre özel yaklaşım gerektirir. Özel karakteristikler Kullanıcı gerekli bilgileri sağlamalıdır: -   Katı beton ya da diğer malzeme. -   Üst mastarlı veya mastarsız. -   Mastarın kalınlığını. -   Beton kalitesi veya sınıfı ve kalınlığı. -   Metal parçaları bozabilecek “magnezit” gibi katkıların kullanılması -   Sağlamlaştırıcı (destek) bariyerlerin (parmaklık) ölçüleri ve yerleşimi -   Bütün genişleme bağlantıların yerleşimleri. -   Bütün boru ve kabloların yerleşimi. Zemin düzlüğü Zemin düzlüğü, Raf sistemine bağlı olarak (geniş koridor, dar koridor, çok dar koridor, Drive-In raflarda 8 m’ye kadar yükseklikte  1. Sınıf beton, 8 m’yi aşan raflarda 2. Sınıf beton önerilmektedir. Zemin yüzeyi derecesi – 1. Sınıf  (normal sınıf zeminleri) FEM 10.3.01 belgesinde 1. Sınıf zeminleri için 5.1 tablosu, 2. Sınıf zeminleri için 5.2 tablosu verilmiştir: 1 x 1 m ölçülerinde olan ızgara için:    tüm ölçülerin %95 için ≤ 4 mm Tüm ölçülerin %100 için ≤ 5 mm 3 x 3 m ölçülerinde olan ızgara için:    tüm ölçülerin %95 için ≤ 8 mm Tüm ölçülerin %10 için  ≤ 9 mm Zemin yüzeyi derecesi – sınıf I1 (yüksek dereceli zeminler) : 1 x 1 m ölçülerinde olan ızgara için:    tüm ölçülerin %95 için ≤ 2.5 mm tüm ölçülerin %100 için ≤ 3 mm 3 x 3 m ölçülerinde olan ızgara için:    tüm ölçülerin %95 için ≤ 6 mm tüm ölçülerin %100 için ≤ 7 mm Eğimli zeminde en yüksek nokta ile en düşün nokta arasındaki azami sapma 1/1000’i aşmamalıdır. Aziz DAĞ Makina Mühendisi Depo Raf Sistemleri Mühendislik Danışmanınız… HESAP MÜHENDİSLİK AZİZ DAĞ HESAP MÜHENDİSLİK MARKET RAFSTATİK RAFHESAP RAFSİST SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ. RAFKON DEPO RAF SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ

Bina zemini

Yükleme hesaplamaları

Kullanıcı, rafların kurulacağı zeminin uygunluğunun teyidi için sorumludur. Standart yük tablosuna göre zemin, en az 120 mm kalınlığında ve en az C16/20 (ref. EC2) sınıfı dayanıklılığına sahip katı betondan oluşmalıdır. Eğer zemin başka bir özel maddeden yapılıysa, bu durum tedarikçiye bildirilmelidir ve ona göre özel yaklaşım gerektirir.

Özel karakteristikler

Kullanıcı gerekli bilgileri sağlamalıdır:

–   Katı beton ya da diğer malzeme.

–   Üst mastarlı veya mastarsız.

–   Mastarın kalınlığını.

–   Beton kalitesi veya sınıfı ve kalınlığı.

–   Metal parçaları bozabilecek “magnezit” gibi katkıların kullanılması

–   Sağlamlaştırıcı (destek) bariyerlerin (parmaklık) ölçüleri ve yerleşimi

–   Bütün genişleme bağlantıların yerleşimleri.

–   Bütün boru ve kabloların yerleşimi.

Zemin düzlüğü

Zemin düzlüğü, Raf sistemine bağlı olarak (geniş koridor, dar koridor, çok dar koridor, Drive-In raflarda 8 m’ye kadar yükseklikte  1. Sınıf beton, 8 m’yi aşan raflarda 2. Sınıf beton önerilmektedir. Zemin yüzeyi derecesi – 1. Sınıf  (normal sınıf zeminleri) FEM 10.3.01 belgesinde 1. Sınıf zeminleri için 5.1 tablosu, 2. Sınıf zeminleri için 5.2 tablosu verilmiştir:

1 x 1 m ölçülerinde olan ızgara için:    tüm ölçülerin %95 için ≤ 4 mm

Tüm ölçülerin %100 için ≤ 5 mm

3 x 3 m ölçülerinde olan ızgara için:    tüm ölçülerin %95 için ≤ 8 mm

Tüm ölçülerin %10 için  ≤ 9 mm

Zemin yüzeyi derecesi – sınıf I1 (yüksek dereceli zeminler) :

1 x 1 m ölçülerinde olan ızgara için:    tüm ölçülerin %95 için ≤ 2.5 mm

tüm ölçülerin %100 için ≤ 3 mm

3 x 3 m ölçülerinde olan ızgara için:    tüm ölçülerin %95 için ≤ 6 mm

tüm ölçülerin %100 için ≤ 7 mm

Eğimli zeminde en yüksek nokta ile en düşün nokta arasındaki azami sapma 1/1000’i aşmamalıdır.

Aziz DAĞ

Makina Mühendisi

Depo Raf Sistemleri Mühendislik Danışmanınız…

  • HESAP MÜHENDİSLİK AZİZ DAĞ
  • HESAP MÜHENDİSLİK MARKET RAFSTATİK RAFHESAP RAFSİST SANAYİ VE TİC. LTD. ŞTİ.
  • RAFKON DEPO RAF SİSTEMLERİ VE MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ